söndag 18 november 2012

Bra information

Jag satt nyss och letade information om kastrering av tik, det har jag läst på om rätt mycket men man kan aldrig få för lite fakta sen är det också väldigt bra att höra från olika källor.
I alla fall, hittade denna text som jag tycker drar fram kastrering av tik på ett mycket bra och informativt sätt, jag vet att jag centrerat mig kring enbart tikar, jag ska skriva information om han hundar också någon dag, men det faller sig rätt naturligt att det handlar om tikar eftersom jag har en:)


Hundar Kastrering tik


"Innan man bestämmer sig för att kastrera sin tik kan det vara bra att ta del av lite information.
Vid en kastrering tar man bort könshormonproduktionen genom att ta bort könskörtlarna. D.v.s. på tiken äggstockarna samt livmodern. Efter operationen minskar könshormonerna av under ca en månad och därmed även beteenden som är hormoniellt betingade. Många tikar har problem före, under och efter löp. De kan till exempel känna sig olustiga och vara trötta, hängiga. Risk för tjuvparning eller att tiken drabbas av skendräktighet kan vara andra anledningar till att överväga kastration.
Med kastrering finns det både för och nackdelar, dock är fördelarna fler än nackdelarna.
På tik försvinner helt risken för livmoderinflammation som på vissa raser drabbar ca 50% samt vid kastration före andra löpet minskar risken för juvertumör drastiskt. Tikar kan kastreras från från ca 6 månaders ålder eller efter första löp. Kastrerade tikar får ställas ut.

Vid kastrering är risken för viktökning stor vilket kan medföra viktrelaterade sjukdomar om man inte håller efter vikten på sin hund. Man bör minska fodret med ca 30%. Det finns särskilda kastrationsfoder där energimängden är anpassad till kastrerade individer.  Andra nackdelar är att pälskvaliten kan blir annorlunda,  vissa individer får en päls som liknar en valppäls. På tikar kan ca 10 % drabbas av inkontinensbesvär men detta går dock för det mesta att medicinera resten av livet.

Komplikationer:
Operationen utförs under narkos. Det är för de flesta friska djur inga problem, men precis som när man söver människor innebär det alltid en viss risk. Efter operationen kan blödningar och sårinfektioner uppkomma. Hunden får smärtstillande tabletter med hem. 

P-sprutor
P-sprutor för att skjuta upp tikens löp rekommenderas ej i första hand. Det beror på att det förekommer allvarliga biverkningar i form av risk för bland annat diabetes, juvertumörer och livmoderinflammation, framförallt vid upprepade injektioner. Tikar som är tänkta till avel bör inte behandlas med p-spruta. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar